Видове памперс за възрастен

Избор на памперси за възрастни, хигиенни чаршафи и анатомични парчета

Ако Ваш близък поради оперативна намеса или след друго заболяване е изправен пред въпроса, какви точно памперси трябва да бъдат закупени, по какво се различават, кои ще осигурят необходимия комфорт, ето нашите съвети:

Какъв вид памперс ви трябва?

На пазара има редица фирми, които предлагат памперси за възрастни. Някои от тях предлагат и удобството да бъде извършена и доставка до дома. Изборът зависи от това, какви са основните и придружаващи заболявания, дали пациента е на катетър, уростома и др. При лежащо болни хора, при които уринарната инконтиненция се извършва чрез катетър или уростома, не е необходима много висока абсорбация. В такъв случай памперсът ще бъде използван за фекална инконтиненция, и прилагането на анатомични парчета ще осигури спокойствие и комфорт. 

Kога използваме памперси с лепенки и кога памперс гащи?

Памперс с лепенки се използват при трудно подвижни пациенти или такива, които дълго време трябва да са на легло.

Памперс гащи са значително по-удобни, за активни хора, които не изпитват затруднения с движенията. Върху тях пациента може да сложи бельо и по този начин, ще си осигури необходимия комфорт и дискретност.

Как да изберете абсорбционните качества?

При хора, които нямат уроинфекции или заболявания на пикочните органи, от особена важност е да се изберат памперси с абсорбация (мин 2200мл). При пациенти, които имат повишено отделяне на урина, вследствие на обезводняващи медикаменти или някои заболявания, изборът за тях ще трябва да се насочи към такива продукти, които предлагат много висока абсорбация (3200мл). 

Какво допълнителни неща ни трябват при смяната?

За извършване на самия процес на смяна на памперс, ще са ви необходими ръкавици, мокри кърпи, пяна за почистване и памперс чаршаф. Използването на ръкавици е задължително условие, за да се осигури необходимата защита както на вас, така и на пациента. Ако нямате пяна за почистване, може да използвате хладка вода. След почистването е препоръчително  да се намаже пациента с хидратиращ крем или талк

Разлика между скъпи и евтини?

Всеки човек сам преценява какви финанси може да отдели за закупуване нана мокри кърпи, еднократни чаршафи и т.н.Особен елемент при избора на памперси за възрастни е материала, от който са направени. Важно е той да бъде“дишащ“, тъй като по този начин пропуска въздух. Това е от съществено значение за предотвратяване на зачервявания и образуване на рани от залежаване (декубитуси). Също така добре е тъканите да бъдат текстилни, като по този начин предпазва кожата и й осигурява необходимата мекота.

Какъв размер?

Последния етап при избор на памперс е какъв размер е нужен. На всички опаковки са отбелязани килограмите и съответно размерите, но трябва да се вземе под внимание, че памперсите не трябва да стягат прекалено пациента. Имайте предвид, че за да е избран точно памперса, трябва под нивото на самозалепващите лепенки да има минимум 2 пръста отстояние.

> В следващия материал ще ви разкажем как се сменя памперс, какво ви е необходимо за тази процедура. хигиенни материали, но в повечето случаи по-скъпото излиза по-евтино. Това се дължи основно на абсорбиращата способност, което води до по-рядка смяна, оттам по-малкото използване 

Кратко видео за това как да изберете памперс