Как да поддържаме хигиената на лежащо болен в домашни условия?

„Сухо“ или „мокро“ къпане в домашни условия

Тук ще ви разкажем как да изкъпете ваш близък, който по една или друга причина е на легло. Съществуват два вида къпане: т.нар “сухо къпане” и къпане с вода и сапун. 

1.  “Сухото къпане” се прилага основно в болнични заведения, с цел да се намалят вътрешно – болничните инфекции. Но, ако по някаква причина бързате и решите да го извършите в домашни условия ще бъде благоприятно за пациента. 

***Какво ви е нужно? Основното, от което се нуждаете е универсална почистваща пяна, памук и мокри кърпи. На пазара, има различни видове пяна, едни са за по-чувствителна кожа, други с алое вера, други с освежаващи миризми. 

*** Как се извършва?  След като се избрали пяната, с помощта на памука започнете да обтривате пациента вкл. коса, крайници, цялото тяло. Може  да използвате и бебешки мокри кърпички, за допълнително овлажняване на кожата. След като приключите с обтриването е желателно да нанесете хидратиращ крем. След тази процедура пациентът ще се почувства освежен и ободрен.

2. В домашни условия хигиената се извършва основно чрез вода и сапун или шампоан.

***Какво ви е нужно? Напълнете леген с хладка, не много студена или много гореща вода, подгответе гъба за баня, сапун (шампоан) и кърпи за подсушаване.

Процедурата е абсолютна същата като при “сухото къпане”, започва се от косата и се минава цялото тяло. След като сте свършили тази задача, хубаво избършете пациента с кърпа, за да не се изсушава кожата. Не забравяйте подхранващият крем!

Поддържането на хигиената е от изключителна важност, и е задължително всекидневно да се извършва. Освен отстраняване на мръсотията, потта на пациента, ще се подобри кръвообращението, което е от съществено значение за предотвратяване на язви и протърквания по кожата.