Смяна на памперс на възрастен

Как да смените памперс на лежащо болен пациент.

*** Какво ви е необходимо, преди да смените памперса? Задължително, преди да подходите към тази процедура, ще са ви необходими : ръкавици, нов памперс, леген с хладка вода и сапун (при невъзможност) може и мокри кърпички, анатомичен чаршаф и торбичка за да изхвърлите използвания памперс.

*** Има ли специални техники за смяна на памперс и с какво трябва да се съобразим при самата смяна?  Осигурете си необходимо пространство около леглото на болния, за да имате свободен достъп. Пациентът трябва да лежи по гръб, внимателно отлепете  лепенките на памперса и издърпайте използвания памперс, поставайки го в торбичката. След като завършите почистването, обърнете на една страна пациента. Тук е важно да се отбележи, ако пациентът е със счупена тазобедрена става, или каквато и да е хирургичн намеса в тазобедеренната кост, задължително засегнатия крайник трябва да бъде от горната страна. Внимателно издърпайте анатомичния чаршаф и поставете чистия, като го подпъхнете под тялото на болния. Смяната на памперса става по същия начин, обръща се пациента на една страна и се слага пациента. 

*** Може ли да се използват анатомични парчета ? В много случаи, анатомичните парчета  са предпочитани и се слагат в памперса. По този начин, при отделяне на урина, се изхвърля самото парче, а не памперса.

> В следващия материал ще ви разкажем как се извършва сухо къпане и обтриване на неподвижни пациенти